Ас үй жиһазын жоспарлау: ескеру қажеттінің бәрі
Асүйді сіздің отбасыңыздың қажеттіліктеріне сәйкес етіп жоспарлаған тамаша болады. Стандартты асүй жиһазы сізге ұнауы әбден мүмкін, бірақ көбінесе ол бөлменің өлшемдеріне сәйкес келмейді және негізгі қажеттіліктерді жаппайды. Асүйді өзіңіз елестететіндей жобалау оңайырақ. Асүйде не болуы керек екенін және гарнитураның жоспарын қалай жасау керектігін анықтайық.
Талаптарды құрайтын 5 сұрақ
Дұрыс сұратылымдардан бастаңыз. Интерьер дизайнын ескеріңіз немесе оны жаңа етіп жасаңыз. Бөлмеден, оның функциялары мен ерекшеліктерінен не күтетініңізді айқындап алыңыз. Ол үшін қалам, дәптер алып, мынадай негізгі сұрақтарға жауап беріңіз:
- Сіз асүйді қаншалықты жиі пайдаланатын боласыз? Үнемі тамақ дайындап, тағамды сирек жылытасыз ба немесе сізге тек тамақтану орны қажет пе?
- Сіз шкафтарда не сақтайсыз? Барлық шкафтардың мөлшері, орналасуы осыған байланысты.
- Сізге қандай элементтер қажет емес? Көргіңіз келмейтін элементтер мен модульдерді сипаттауды ұмытпаңыз.
- Сізге не ұнайды? Материалдардағы, түстердегі, функционалдылықтағы қалауларыңызды сипаттаңыз.
- Сізде референстер бар ма және ондағы нені өзгерту керек? Сіз асүй нұсқаларын қарап, мысалы, идеяларды өзіңізге қарай ұйқастырып, конфигурациясын, өлшемдерін өзгерте аласыз.
Жеке жиһазға тапсырыс бергенде, стандартты асүйлерді қараңыз. Сізге өзіңіз үшін ұйқастырып алуға болатын дайын идеялар ұнауы мүмкін. Ол үшін OLX-тағы ұсыныстарды зерттеңіз.
Функционалдылықты әзірлеу
Сіз ғана өзіңізге ыңғайлы асүй жиынтығын жасай аласыз. Себебі ол қолайлы және стильді болады. Ол үшін асүйде қандай жабдық болуы керек екенін және асүй жиынтығын қандай болатынын анықтау керек. Мысалы, кейбіреулер үшін пештің бет деңгейінде немесе төменгі жағында болуы маңызды. Ал басқалары үшін кофеқайнатқышты үстелдің үстіне бірден орнату маңызды. Сіздің ас үйіңіз үшін қандай техника қажет екенін және оны қайда сақтауға болатынын жоспарға жазыңыз.
Асүйдің функционалдығы әр адам үшін бөлек. Кейбірі тамақ дайындауды жақсы көреді, ал басқалары бөлмені мейрамханадан жеңіл таңғы ас пен түскі ас ішуге ғана пайдаланады. Кейбіреулер табаны пеште сақтайды, ал басқалары скумбрияны пісіріп, торттарды пісіреді.
Асүйдегі әрбір жеке аймақ қандай болатынын сипаттаңыз:
- тамақ дайындауға арналған орын;
- азық-түлік, ыдыс-аяқ, құралдарды сақтауға арналған кеңістік;
- жуғыш және оның айналасындағы кеңістік;
- тамақтану аймағы.
Асүй шкафтарын орналастыру ойластырылған және ұтымды болуы керек. Мысалы, ыдыс-аяқты кептіргішті пештің үстінде емес, жуғыштың үстіне орнатқан орынды.
Жоспарлау кезінде келесі тармақтарды қарастырыңыз:
- орналасқан жері — асүй қабырғаның бойымен немесе бөлек;
- техника кіріктірілген болады немесе мүлдем болмайды;
- сізде қанша ыдыс бар немесе қаншасын сатып алуды жоспарлап отырсыз;
- қанша адам отыратын орынды есептеп жатырсыз.
Заттардың логикалық орналасуы, шкафтарды дұрыс ретпен орнату сіздің кеңістігіңізге эргономділік қосады. Бұл сізді дәмдеуіштерді, кесу тақтасын және пісіру беттігін іздеудегі асүйде ретсіз қозғалудан құтқарады.
Сәйкес конфигурацияны анықтаймыз
Асүйдің конфигурациясы оның өлшемі мен бөлменің ауданына байланысты. Асүй жиынтығын оның пішініне сәйкес орналастырудың бірнеше нұсқалары бар.
Шектеулі кеңістік үшін желілік немесе түзу асүй қажет. Ол тамақтану аймағына үшін көбірек орын қалдырады, бірақ оған көптеген ыдыс-аяқ пен техника сыймайды. Бұл сирек пісіретіндерге және функционалдылықты аз қолданатындарға жарайды.
Аралдың нұсқасы үлкен асүйлерге немесе лофт стиліндегі студиялық пәтерлерге үйлеседі. Бұл жағдайда әр түрлі аймақтар арасындағы қашықтық едәуір қысқарады, яғни бұл конфигурацияның эргономділігі максималды болады. Бөлме тым тар болып көрінбеуі үшін мұндай асүй кем дегенде 15 ш.м. болуы керек.
Параллель конфигурация — ұзартылған үй-жайларға арналған нұсқа. Бұл жерде тамақтану аймағы қарастырылмаған немесе өте шағын болады. Көбінесе қайта жоспарлау кезінде дәліз бен асүй біріктіріледі. Бір жағынан жұмыс беті, екінші жағынан жабдықтар мен ыдыс-аяқ шкафтары орнатылады.
Г-тәрізді асүй — шағын бөлме үшін ең тиімді нұсқа. Дегенмен, сіз бұрышты дұрыс жарықтандыруыңыз керек, әйтпесе ол жер өте қараңғы және тамақ дайындауға ыңғайсыз болады.
П-тәрізді — керісінше, көбірек орын қажет, өйткені жұмыс беті өте үлкен және бірден бірнеше қабырғаның бойымен өтеді. Ортаға тамақтанатын үстелді ыңғайлы етіп қоюға болады. Бұл нұсқа жоспарлануы еркін пәтерлер үшін өте қолайлы. Ас үй жиынтығының қабырғаларының бірін пайдаланып, мысалы, ас үйді қонақ бөлмеден бөлуге болады.
Т-тәрізді — толыққанды аралдың орнына бар үстелшені қоюға болатын нұсқа. Бұл нұсқа шағын бөлмелердегі кез-келген стильге сәйкес келеді. Сізге бұл қосымша жұмыс беті немесе тамақтанатын үстел бола алады.
Дайын асүй немесе тапсырыс бойынша жасалған асүй?
Асүйдің аталған түрлері дизайнерлердің қиялын сарқып алмайды. Ең дұрысы — бұл сіздің параметрлеріңізге сәйкес келетін және ауданның әр шаршы метрін ұтымды пайдалана алатын жеке ас үй.
Дайын асүйдің артықшылықтары:
- сіз жиһаздың бағасын бірден көресіз;
- әдетте тапсырыс бергенге қарағанда арзанырақ;
- түстер мен материалдарды таңдау мүмкіндігі бар.
Қазіргі заманғы ас үй жиынтықтары әртүрлі болып келеді. Бірақ дайын жиһаз композициясы сіздің ас үйіңіздің өлшеміне сәйкес келмеуі мүмкін. Бос бұрыштар, блоктар арасындағы бос орындар пайда болады немесе, керісінше, шкафтардың біреуі сәйкес келмей, асүйдің екінші шетіне көшеді.
Бұл мәселелер жиһазға сіздің үйіңіздің параметрлері бойынша тапсырыс жасау арқылы шешіледі. Жеке жұмыстың, үйге барудың, дизайн жобасын жасаудың себебінен бұл нұсқа қымбатырақ.
Тапсырыс бойынша жасаудың артықшылықтары:
- сіз барлық беттіктерді өзіңізге бейімдей аласыз;
- орнату және орнату шешімдері ерекше;
- сіз барлық стандартты емес бұрыштарды өзіңізге ыңғайлай аласыз;
- сіз асүйдің бүкіл аумағын функционалды түрде қолданасыз.
Орындалған жұмыстың нақты құнын кейінірек білесіз. Бұл сіздің жоспарыңызға, материалдар шығындарына және дизайнердің жұмысына байланысты. Сондай-ақ, мұндай асүйді ұзақ күтуге тура келеді.
Түс және жарықтандыру
Асүйдің дұрыс орналасуы жұмыс аймағы үшін ойластырылған жарықтандыруды да қамтиды. Әсіресе кешке жұмыстан кейін тамақ пісіру керек болса, бұл аса қажет. Үстелдің жақсы жарықтануы тамақ дайындайтын адамның жұмысын жеңілдетеді.
Асүйді жарықтандыруға арналған кеңестер:
- төбенің ортасында бір шамды емес, бірнеше жарық көздерін орнатыңыз;
- споттар жарық ағынының бағытын реттеуге мүмкіндік береді;
- ілулі шкафтарға бөлек жарықтандыруды орнатыңыз — LED таспалары жақсы шешім болады.
Гарнитураның түсіне келетін болсақ, мұнда көп нәрсе дұрыс салынған жарықтандыруға және бөлмелердің көлеміне байланысты. Кішкентай асүйде кеңістікті көзбен қарағанда кішірейтпеу маңызды. Мұндай жағдайларда сіз ашық түсті асүйді таңдай аласыз. Гарнитура мен шкафтардың қараңғы реңктері интерьерді жайлы етсе де, олар кеңістікті оптикалық түрде тарылтады.
Асүй жоспарын құрамыз
Келесі кезең — асүй жиынтығын жоспарға сәйкестендіру. Ас үйді егжей-тегжейлі сызу керек. Бұл арада мыналар маңызды:
- Барлық техниканы орналастырыңыз және олардың ас үйдегі орнын анықтаңыз. Мысалы, газ плитасы газ беру көзінен алыс тұра алмайды, ал тоңазытқышты пештің жанына орналастыруға тыйым салынады. Барлық жабдыққа розеткалар жеткілікті болуы керек және олардың орналасуын ескеру қажет.
- Ыңғайлы болу үшін жұмыс аймағын барлық құралдар бір-бірінен 1,5 метр радиуста болатындай етіп ойластыру қажет.
- Ашық тартпалар мен есіктермен барлық пропорцияларды сақтай отырып, асүй жиынтығын салыңыз. Олардың еш қиындықсыз ашылуы және бір-біріне кедергі келтірмеуі маңызды.
Жұмыс бетін жоспарлағанда, үшбұрыш ережесін қолдануға болады. Оның бойында пісіру бетінің, тоңазытқыштың және жуғыштың орналасуын тең бүйірлі үшбұрышқа енгізуге болады, оның жағы 1,5-тен 2,7 м-ге дейін. Егер қашықтық аз болса, асүй тар болады. Егер одан да көп болса, қадамды есептегіш кешкі ас дайындау кезінде бірнеше шақырымды есептейтін болады.
Су құбырының, кәріздің орнын ауыстыру қымбат болатынын ескеріңіз. Газ құбырын қайта құру сізден пәтердің жаңа жоспарын талап етеді. Көп жағдайда ас үй жоспарын бұрыннан бар коммуникацияларға бейімдеу оңайырақ.
Асүй мен жұмыс бетінің ені маңызды, яғни оған асүй техникасы еш қиындықсыз орналастырылуы керек, дәмдеуіштерге арналған орын болуы керек. Кесу тақталары мен пышақтардан бастап араластырғышқа дейінгі құралдар жиынтығы әдетте фартукқа немесе пештің жанына орналастырылады. Бөлмеңіздің схемалық бейнесін жасаған кезде осының бәрін ескеріңіз.
Асүйдегі шкафтарды қалай жоспарлауға болады: толтыру
Егер сіз асүйге арналған жиһаз дизайнын жасасаңыз, бұл мүмкіндікті барынша пайдаланыңыз. Сізге қандай сөрелер қажет екенін және жәшікті қай жерде қою керектігін ойлаңыз. Әдетте, жылжымалы құрылымдар қосымша компоненттердің арқасында қымбатырақ болады, бірақ оларды пайдалану ыңғайлы. Классикалық нұсқа — жоғарғы қатар сөрелері бар шкафтардан тұрады, төменгі жағы-толық тартпалары бар шкафтардан тұрады.
Түсінікті болу үшін есіктері ашық барлық шкафтарды салыңыз. Оларды біртіндеп толтырыңыз: кейбіріне күнделікті ыдыс-аяқ , ал кейбіріне қосалқы ыдыс-аяқтар салынатын болады. Гарнитураның басқа бөлігінде блендер мен тостер сияқты техника бар. Тағы бір бөлігінде жарма, қант бар. Осылайша сіз не қажет екенін анық түсінесіз.
Сіз әдеттегі айқара ашылатын механизммен есіктерді таңдай аласыз, оның бағасы арзанырақ. Бірақ көтергіш қасбеттерді жоғарғы ярусқа пайдаланған әлдеқайда ыңғайлы. Консенсус ретінде сіз жиі қолданатын шкафтарға осындай механизмдерді қоюға болады. Егер сіз тамақ дайындауды ұнататын болсаңыз және оған көп уақыт жұмсасаңыз мұны ас үйге тапсырыс беру кезінде ескерген жөн.
Жұмыс беттігі мен шкафтардың биіктігі
Асүйге арналған стандартты модельдерде үстелдің үстіңгі тақтайы еденнен шамамен 90 см биіктікте орналасқан. Егер сіздің бойыңыз 158-ден 172 см-ге дейін болса, бұл нұсқа қолайлы болады. Алайда осыған сай келмесеңіз сізге жеке сұраныспен жасалатын асүйге назар аудару керек.
Егер сіздің бойыңыз 158 см-ге жетпесе, онда биіктігі 82 см-ге дейінгі үстелшелерді таңдаған дұрыс. Егер бойыңыз 172 см-ден жоғары болса, онда үстелдің үстіңгі беті еденнен 95-тен 100 см-ге дейін болуы керек.
Биіктікке назар аударыңыз. Көкөністерді турағанда немесе табада бірдеңе қуырғанда, денеде бірнеше ондаған бұлшықет жұмыс істей бастайды. Беттік төмен орналасып, бізге қолайсыз болған кезде бұлшықет белсенділігі 50%-ға артады. Арқа мен бөксеге күш түседі. Қолды оңтайлы деңгейден жоғары көтеру керек болғанда одан да көп салмақ түседі. Бұл қолайсыздықты тудырады және жалпы жағдайға, денсаулыққа теріс әсер етуі мүмкін.
Жоғарғы ярусқа келетін болсақ, оған қол жетімділік ыңғайлы болуы керек. Егер сіз жәшіктерді төбеге орнатсаңыз, сіз қосалқы құралдарсыз жоғарғы сөреден ештеме ала алмайсыз. Олай болса есіктер мен тартпалар астынан еш қиындықсыз ашылуы керек.
Асүйді жоспарлау кезінде пайдалы кеңестер
Біз асүйді таңдау және жоспарлау кезінде пайдалы кеңестер дайындадық:
- Бұрыштарды аса үшкір етпеңіз — бұл стильді болып көрінбейді және қауіпті болуы мүмкін, әсіресе үйде балалар болса қауіпті болады.
- Микротолқынды пештің жанында біраз орын қалдырыңыз — мысалы, ыстық тәрелкені сол жерге қоюға болады.
- Пеналдардың, яғни төбеге дейінгі енсіз шкафтардың көмегімен орынды үнемдеп, бұл орынды пайдалы ете аласыз.
- Қасбеттерді тұтқасыз немесе Push-To-Open технологиясымен таңдауға болады, осылайша ішіндегіге қол жеткізу ыңғайлы және жылдамырақ бола түседі.
- Егер асүйде орын аз болса, онда жұмыс бетінің функциясын терезе алдындағы тақтайдың үстеліне ауыстыруға болады, бұл әсіресе тікбұрышты асүйлерге қатысты.
- Басқалардан асүйді ұйымдастыру тәжірибесі туралы сұраудан тартынбаңыз, достарыңызға, туыстарыңызға және таныстарыңызға сұрақтар қойыңыз, шкафтардың орналасуын өзіңіз зерттеп көріңіз және кемшіліктерді байқап отырыңыз.
Асүйге тапсырыс бермес бұрын, жасалынған үлгілерді көп қарап, зерттеңіз. Интерьер дизайнын қараңыз және сіздің кеңістігіңізге нақты бір идеяны қалай өзгертуге болатынын ойлаңыз. Ең бастысы — өзіңіздің қалауыңызды ескеріп, асүйді өзіңізге ыңғайлы етіп жасаңыз.
Соңғы мақалалар
2019 жылғы мәліметке сүйенетін болсақ, Қазақстанда жұмыс көп болғанымен білікті мамандар жетіспейді…
Ыстықтан қозғалтқыштың қызып кетуі жиі кездесетін мәселе. Бірақ оны елемеуге болмайды, себебі…
Жазды дәл есте сақтау үшін оған белсенді демалысты қосыңыз. Жылы маусымның соңғы…
Рюкзак — бұл мектеп оқушыларының жиынтығындағы міндетті элемент. Фасондар, өлшемдер, түстер, қосымша…
Сіз чемодан комод, әжеңіздің шкафында шаң жинайтын ескі теледидардан мини-бар, ал мысығыңызға…